Talajminta

Gazdálkodóként szeretnénk azt látni, hogy a megfelelő tápanyagutánpótlás hatására jönnek az eddig megszokott eredmények.

A probléma ott van, hogy az eddig megszokott NPK túlsúlyos tápanyagok már nem bizonyulnak elegendőnek. Már nem hoznak minden esetben több eredményt. A hatóságok és a fogyasztók is elvárják, hogy valamilyen szinten környezettudatosan folytassuk a termelést. Az elszabadult műtrágya és tápanyag árakról nem is beszélve. 

Hogy lehet ezt így csinálni, hogy a termelés is megfelelő szinten folyjon tovább és meg is éljünk belőle?

Egyre több a bizonytalanság, tápanyagokat egyre kevesebbet kapunk és azt is arany áron. Hogyan lehet így versenyképesen termelni? Nem az a kérdés, hogy mennyi tápanyagot teszünk ki, hanem az, hogy ebből mit tud valójában a növényünk hasznosítani.

Elindulsz a precíz célirányos tápanyagutánpótlás felé vagy megrekedsz a tétlenség okozta idegrohamoknál?

A szakszerű gazdálkodás alapja, hogy egy megfelelő talajvizsgálat alapján határozzuk meg az alap tápanyagutánpótlásunkat.

Ez nem csak a költségeket optimalizálja, hanem a gazdaság nyereségességi mutatóin is meglátszik. A talaj a legfontosabb termelő eszközünk, ebbe érdemes a legtöbbet fektetnünk, hogy generációkon átívelően folytathassuk azt, amit elkezdtünk!

Ahhoz, hogy megfelelő képet kapjunk talajaink állapotáról legalább egy bővített vizsgálatra van szükségünk.

Kevesen tudják, hogy nem elég csak az alap tápelemeket vizsgálni, hanem összefüggéseiben egy rendszer részeként kell nézni a tápanyagokat. Emellett egy kation csere kapacitás által talajunk felvehető és kicserélhető tápanyag szolgáltató képességéről.

A megfelelő tápanyag arányok beállításával hosszútávon érezhető hatást tudunk elérni talajaink feltérképezésével és azok célirányos utánpótlásával.

Ez által megadjuk növényeinknek az esélyt a kiegyensúlyozott tápanyagszintek biztosításával, az egészséges talaj élettevékenység kialakításához és a megfelelő élettani folyamatok megteremtésével a kiegyenlített és stressztűrő növényállomány felneveléséhez. Ez által célirányosan tudjuk tápanyagainkat kijuttatni a növények elvárt termésszintjéhez mérten.

Elindulok egy észszerűbb tápanyagutánpótlás felé.

Scroll to Top